Blogger Jateng

DAGING RENDANG TOK

Resepi Rendang Tok


Bahan:

- 1 1/2 kg daging (dipotong dadu mengikut saiz dikehendaki)

- 3 liter santan

- 1 biji kelapa parut (sangai, jadikan kerisik) sedikit isi kelapa (dihiris kecil, jadikan kepingan dan disangai)

- 2 helai daun kunyit beberapa helai daun salam

- 3 batang serai (dititik)

- 1 batang kulit kayu manis

- 4 biji bunga lawang

- 10 biji bunga cengkih

- 1 1/2 keping gula nipah/kabung/melaka

- Garam secukup rasa

- Minyak untuk menumis

Bahan disangai (goreng tanpa minyak)


- 11/2 sudu makan jintan manis

- 1/2 sudu makan jintan putih

- 2 sudu makan biji ketumbar

Bahan kisar

- 20 biji cili kering (rendam dulu)

- 1 sudu teh lada hitam

- 10-15 biji bawang merah

- 1 labu bawang besar

- 5 ulas bawang putih

- 3 sm lengkuas

- 5 batang serai

- 5 sm halia

- 3 sm kunyit hidup

- Bahan yang disangai tadi

Caranya

- Mula-mula perapkan daging dengan sedikit bahan kisar.

- Panaskan minyak dan tumiskan serai, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan bahan kisar. Masakkan rempah itu dahulu.

- Masukkan daging yang diperap beberapa jam tadi. Kacau.

- Masukkan santan, gula Melaka/kabung, garam, separuh dar kerisek, daun salam dan daun kunyit yang telah dicarik. Kacau sedikit, biarkan ia masak. `tambah air jika perlu'

- Bila daging nampak empuk, masukkan semua baki kerisik dan kelapa kepingan kecil yang disangai tadi, kacaukan. Masakkan rendang tok ini biar betul-betul kering.

TIP


- Rendang Tok ini mesti kering dan ia akan bertukar warna kehitaman.

- Daun salam adalah bahan kesenian rendang Tok.

2 comments for "DAGING RENDANG TOK"