Blogger Jateng

IKAN MASAK BERLADA


Resepi Ikan Tongkol Goreng Berlada Bunga Kantan
1 ekor ikan tongkol – di buang perut, potong2 dan dibersihkan.
3 sudu besar cili kering kisar
1 labu bawang besar – dikisar
3 ulas bawang putih- dikisar
3/4 inci halia-dikisar
1 kuntum bunga kantan- dihiris
3 sudu makan sos cili
sedikit garam dan serbuk kunyit
Cara penyediaan
1. Ikan di gaul dengan garam dan serbuk kunyit kemudian digoreng hingga masak. angkat dan ketepikan
2. Buat sos nya dengan tumis bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
3. Masukkan sos cili dan sedikit air, masak hingga mendidih.
4. Masukkan bunga kantan hiris… sesuaikan rasa dan bolehlah dimasukkan ikan tadi!
5. Masak seketika dan bolehlah diangkat…

Selamat Menikmati

Posting Komentar untuk "IKAN MASAK BERLADA"