Ikan Goreng Masak Taucu
Bahan-bahan
- 5-6 ekor Ikan kerisi (Boleh gantikan dengan apa-apa jenis ikan)
- 5 sudu besar taucu - basuh dan toskan taucunya.
- 2 labu bawang besar- dihiris bulat.
- 3 ulas bawang putih dihiris.
- 1 inci halia dihiris halus.
- 5 tangkai cili api dibelah-dua memanjang.
- 1 tangkai cili merah - belah dua memanjang.
- 1 biji lada benggala/ capsicum – dihiris.
- 1 biji tomato dibelah empat.
- 1 btg serai dibelah dua atau diketuk.
- 1 sudu besar gula pasir.
- 1 sudu besar asam jawa dijadikan satu cawan air asam.
- minyak masak secukupnya
- Ikan di siang dan bersihkan lalu dilumur garam dan serbuk kunyit. Goreng ikan hingga garing sedikit.
- Panaskan kuali, masukkan minyak masak 2 sudu besar. Masukkan serai dan tumis serai hingga naik baunya, masukkan bawang, putih, bawang, halia, cili api, cili merah dan lada benggala.
- Bila tumisan mula keluarkan bau haruman (layu saja) masukkan taucu 5 sudu besar dan diikuti dengan air asam jawa. Tunggu hingga air asam mendidih. Masukkan gula secukup rasa (untuk matikan keasinan taucu).
- Tuangkan di atas ikan goreng. Hidangkan dengan nasi panas.
Post a Comment for "IKAN MASAK TAUCU"