Blogger Jateng

KERABU PERUT

KERABU PERUT BERSAMA KACANG PANJANG 



Bahan-bahan:
400++gm perut lembu | rebus bersama sedikit garam & hiris pendek
5 tangkai kacang panjang | hiris kecil dan siram dengan air
                                             panas/toskan
Santan sederhana pekat | secukupnya (gunakan air tapis/air masak)
100gm taugeh | siram air dengan air panas/toskan
5 tangkai cili api  merah | hiris kecil
1 sudu besar kerisik
1 biji limau nipis | perah jusnya
Gula dan garam secukupnya

Cara menyediakan:
1.Satukan kesemua bahan; perut lembu, taugeh, hirisan kacang panjang dan kerisik.
2.Tuangkan santan secukupnya.Tidak perlu banyak, hanya sekadar sedikit berkuah sahaja.Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.Gaul rata.
3.Perahkan jus limau nipis dan gaul lagi.
4.Hidangkan.

Post a Comment for "KERABU PERUT"