Blogger Jateng

PENGAT UBI


Bahan-bahan :

2 tongkol ubi kayu..
1 biji kelapa (ambil 4 - 5 cawan santan)
1/2 ketul gula melaka (kemanisan ikut suka) jika suka manis boleh tambah
4 sdm sagu biji (basuh n rendam seketika)
2 helai daun pandan
secubit garam

cara2

-bersihkn ubi kayu n kerat sederhana...rebus + sedikit garam..dah empuk..toskn airnya
-dlm periuk lain.. campurkn santan,gula melaka,daun pandan, sagu biji dan secubit garam..n masak atas api sederhana..sentiasa kacau, supaya santan tak pecah..
-masukkn ubi kayu tadi dalam periuk santan..kacau biar ubi kayu sebati ngan santan..perlahankn api..bila kuah agk pekat sikit,,boleh le padamkn api...siap utk disaji n dijamu...

sedap dimakan ms panas or sejuk(masuk dlm peti sejuk)
Selamat Mencoba.........

Post a Comment for "PENGAT UBI"