Blogger Jateng

GULAI LEMAK PISANG

 

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 sisir pisang kapas muda
5-6 ketul isi ikan masin kurau
3 batang serai, diketuk
2 helai daun kunyit, disiat
1 camca teh lada hitam biji, ditumbuk halus
1 keping asam gelugor
1 kiub pati ikan bilis (optional)
1 liter santan cair
400 ml pati santan
Garam dan gula secukup rasa
Air jika perlu
BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
2 biji cili merah
1/2 inci belacan, dibakar
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Pidang dicuci, kemudian, siat sedikit kulitnya dan rendam. Pisang dihiris serong sederhana tebal dan rendam dalam bekas yang berisi kulit pisang, masukkan asam gelugor ke dalam air rendaman untuk mengelakkan pisang bertukar warna. Ikan masin kurau dicuci dan rendam 1 jam. Ketepikan.
  2. Toskan pisang, masukkan ke dalam periuk bersama bahan2 kisar halus, serai titik dan santan cair (jika perlu tambah sedikit air). Kacau rata dan masak hingga mendidih dan pisang 1/2 empuk. Masukkan kiub ikan bilis (jika guna) dan ikan masin tadi (toskan). 
  3. Kacau rata dan tuang pati santan. Masukkan daun kunyit dan lada hitam tumbuk, biar mendidih dengan api kecil dan kacau selalu. Tambah sedikit garam dan gula. Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi putih, sambal belacan dan ikan goreng.
CATATAN MAT GEBU :- Sebelum letak garam, pastikan anda rasa dulu, dan letak garam dalam kauntiti sedikit. Dikhuatiri gulai anda akan menjadi masin, sebab penggunaan ikan masin kurau, walaupun anda telah rendam terlebih dahulu ikan kurau masin tadi......Selamat mencuba!!

Post a Comment for "GULAI LEMAK PISANG"