Resepi Masak Lemak Cili Api Ikan Baung Sungai
Bahan-bahannya
- 4 ekor ikan baung-potong 2
- 4 cawan santan cair
- 2 cawan santan pekat
- 15 biji cili api kampung (ikut juga kepedasan yang di ingini)*
- 2 batang serai ( diketuk)
- 1 inci kunyit hidup*
- 1 inci halia*
- 2 kpg asam keping
- garam secukup rasa
Cara-cara
- Bersihkan ikan, perap dengan jus asam limau dan sedikit garam dalam 10 - 15 minit. Kemudian cuci semula dan toskan.
- Tumbuk atau kisar bahan bertanda* bersama sedikit serbuk kunyit serta garam dan ketuk hujung serai.
- Masukkan semua bahan yang telah di tumbuk kedalam periuk.
- Masukkan juga santan cair dan kacau dengan api perlahan sehingga mendidih.
- Bila mendidih masukkan ikan bersama asam keping dan santan pekat.
- Masukkan garam dan biarkan sebentar baru padam api.
Post a Comment for "IKAN MASAK CILI API"