Blogger Jateng

IKAN MASAK CILI API

Resepi Masak Lemak Cili Api Ikan Baung Sungai


Bahan-bahannya
  • 4 ekor ikan baung-potong 2
  • 4 cawan santan cair
  •  2 cawan santan pekat
  • 15 biji cili api kampung (ikut juga kepedasan yang di ingini)*
  • 2 batang serai ( diketuk)
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 1 inci halia*
  • 2 kpg asam keping
  • garam secukup rasa
Cara-cara
  1. Bersihkan ikan, perap dengan jus asam limau dan sedikit garam dalam 10 - 15 minit.  Kemudian cuci semula dan toskan.
  2. Tumbuk atau kisar bahan bertanda* bersama sedikit serbuk kunyit serta garam   dan ketuk hujung serai.
  3. Masukkan  semua bahan yang telah di tumbuk kedalam periuk.
  4. Masukkan juga santan cair dan kacau dengan api perlahan sehingga mendidih.
  5. Bila mendidih masukkan ikan bersama asam keping dan santan pekat.
  6. Masukkan garam dan biarkan sebentar baru padam api.

Post a Comment for "IKAN MASAK CILI API"