Blogger Jateng

Kerabu Daun Selom

 

menu makan tengahari.. sesuatu yg pedas dan segar. salah satu makan kegemaran ku hehehe... suka sgt2, walaupun dah byk lauk pauk tengahari tp masih nak jugak buat kerabu. enjoy jer nk plak dapat makan ngan kari ikan... yumm! yumm!

bahan-bahan :-
1 ikat daun selom (dihiris halus)
1 labu bawang besar ( dihiris halus)
1/2 cawan kelapa parut
3 biji limau kasturi 
1 sudu makan minyak masak
secubit garam
cili merah, cili padi, belacan, udang kering ( dikisar)
cara-cara memasak :-
1) panaskan minyak dan tumiskan bahan yang telah dikisar tadi sehingga wangi.
2) masukkan kelapa dan jus limau kasturi, kemudian kacau rata dan tutup api.
3) masukkan daun selom dan bawang dan kacau rata.
4) perasakan dengan garam, dan sedia dihidangkan.

Post a Comment for "Kerabu Daun Selom "