Jumlah Hidangan : 4 orang
Bahan-Bahan:
-
- 600 gram taugeh
- 6-7 tangkai daun selom, hiris nipis
- 1 mangkuk isi kerang rebus
- 1 biji bawang besar, belah 6 dan hiris nipis
- 4-5 biji cili padi, hiris nipis
- 1 sudu kecil perahan air limau nipis
- Bahan untuk kisar halus:
-
- 1/2 sudu besar lada hitam
- 1 genggam atau 1 mangkuk kecil ikan bilis
- 4 ulas bawang merah
- 1 cawan santan pekat
- 3 biji cili padi
- 1 barang serai, ambil bahagian yang lembut sahaja
- 2 sudu besar kerisik
- 2 sudu besar air bancuhan pekat air asam jawa
Cara Penyediaan:
- Cara-cara untuk memasak:
-
- Celur taugeh dalam air panas selama 1-2 minit. Angkat dan toskan.
- Kisar bahan untuk dikisar sehingga halus.
- Gaul bahan kisar halus bersama taugeh, daun selom, isi kerang rebus dan bahan-bahan lain. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Siap untuk dihidang :)
Tips: Kalau tak ada daun selom,
boleh juga masukan daun ulaman lain seperti daun pegaga, pucuk paku
atau daun putat. Ikut mana yang anda suka lah.
Post a Comment for "KERABU KERANG TAUGEH"