Blogger Jateng

KERABU TELUR

KERABU TELUR DADAR...

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 biji telur gred A*
1/2 camca teh lada hitam*
1 camca teh tepung jagung*
Secubit garam*(*disatukan dan kacau hingga semua sebati)
1 biji bawang besar, hiris nipis
1 kuntum bunga kantan, mayang halus
1 genggam pucuk daun kesom, mayang halus
1 biji tomato, buang biji dan hiris kecil
1 genggam ikan bilis, dibersihkan, cuci dan goreng garing
2 - 3 biji limau kasturi, perah jusnya
Sedikit sos ikan
Sedikit gula 
BAHAN-BAHAN TUMBUK HALUS :-)
1 biji cili merah
10 biji cili padi
1 ulas bawang putih, dibakar
1/2 inci belacan, dibakar
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan non-stick pan bersaiz 10 inci dengan sedikit minyak (che mat celop tissue dapur bersih ke dalam minyak masak dan sapukan atas pemukaan pan). Tuang 1/3 bancuhan telur dan lenggangkan hingga mendapat telur dadar yang nipis. Masak dengan api kecil, bila permukaan telur dadar pucat dan kering bila disentuh, boleh angkat. Buah kaedah sama dengan baki telur tadi hingga siap (tak perlu terbalikkan telur tadi). Biar sejuk.
  2. Ambil sekeping telur dadar, gulung dan kemudian hiris halus, buat hingga selesai. Alihkan ke dalam mangkuk besar. Tambah hirisan bawang besar, bunga kantan, daun kesom dan tomato. Masukkan  bahan2 tumbuk halus, gaul rata2 dan renjiskan sedikit sos ikan (jangan banyak2, nanti masin). Masukkan sedikit gula, jus limau kasturi dan akhir sekali ikan bilis goreng. Gaul rata2 dan sesuaikan rasa, jika ok boleh hidangkan bersama nasi panas dan ikan goreng... Selamat mencuba!!.

Post a Comment for "KERABU TELUR"