Bahan-bahan ( sekeluarga )
- 1 sisir pisang kepuk - dibuang kulit dan dipotong serong ikut suka ati
- 2 - 3 ketul gula melaka
- 2 sudu mkn gula pasir
- 500 ml santan kotak di campur dgn air agak2 pekatnya
- segenggam sagu biji - di cuci
- beberape helai daun pandan -i simpul
- secubit garam utk melemakkan rasa kuah pengat - optional
Cara-cara
- Masakkan gula melaka dan gula pasir dgn sedikit air hingga gula cair dan masukkan santan dan daun pandan,masak hingga santan mendidih.
- Sentiasa kacau santan itu agar tak pecah santan, lalu masukkan pisang dan sagu biji biarkan hingga pisang dn sagu masak,tapi jangan terlalu lama masak pisang tu nanti lodoh pisang nya.
- Sebelum tutup api masukkan secubit saje garam utk melemakkan rasa bubur pengat ini, selamat mencuba...
Post a Comment for "Pengat Pisang "