Blogger Jateng

Pengat Pisang


Bahan-bahan ( sekeluarga )

  • 1 sisir pisang kepuk - dibuang kulit dan dipotong serong ikut suka ati
  • 2 - 3 ketul gula melaka
  • 2 sudu mkn gula pasir
  • 500 ml santan kotak di campur dgn air agak2 pekatnya
  • segenggam sagu biji - di cuci
  • beberape helai daun pandan -i simpul
  • secubit garam utk melemakkan rasa kuah pengat - optional

Cara-cara

  1. Masakkan gula melaka dan gula pasir dgn sedikit air hingga gula cair dan masukkan santan dan daun pandan,masak hingga santan mendidih.
  2. Sentiasa kacau santan itu agar tak pecah santan, lalu masukkan pisang dan sagu biji biarkan hingga pisang dn sagu masak,tapi jangan terlalu lama masak pisang tu nanti lodoh pisang nya.
  3. Sebelum tutup api masukkan secubit saje garam utk melemakkan rasa bubur pengat ini, selamat mencuba...

Post a Comment for "Pengat Pisang "