1/2 ekor ayam ~ potong kecil dan cuci bersih
3/4 camca teh garam
1 camca besar serbuk kunyit
Gaulkan ayam dengan garam dan kunyit dan perap sebentar. Kemudian goreng, angkat dan ketepikan
3 biji kentang ~ kupas, potong 4 setiap 1 dan rendam
1 biji bawang besar ~ hiris bulat dan leraikan
5 ulas bawang putih ~ diketuk
1/2 inci halia ~ hiris
1 biji cili merah ~ hiris memanjang
1 biji cili hijau~ hiris memanjang
1 batang leek ~ potong dan rendam
3 camca besar kicap pekat
4 camca besar kicap lemak manis
1 camca besar madu
1 camca besar sos cili
1 camca teh serbuk lada sulah ~ ita gantikan lada hitam
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
Sedikit hirisan daun sup, untuk hiasan
Toskan kentang, kemudian lap kering.
Goreng kentang hingga empuk dan keemasan, guna api kecil dan kacau
sekali sekala.
Angkat dan toskan.
Dalam minyak yang sama, goreng pula
ayam hingga masak, tak perlu sampai garing.
Angkat dan toskan.
Cedok keluar minyak, dan tinggalkan kurang lebih 4 cammca besar.
Cedok keluar minyak, dan tinggalkan kurang lebih 4 cammca besar.
Tumis kayu manis, bunga lawang, bawang
putih dan halia hingga harum.
Masukkan cili sos, kicap pekat dan kicap
lemak manis.
Kacau rata dan masak dengan api kecil.
Masukkan leek (toskan) dan ayam.
Masukkan leek (toskan) dan ayam.
Gaul
rata2.
Tambah lada sulah, bawang besar dan cili merah dan cili hijau.
Tuang
sedikit air, kacau dan masak hingga pekat.
Akhir sekali masukkan madu,
gaul rata, rasa dan jika ok boleh matikan api.
Tabur hirisan daun sup
dan hidangkan
Post a Comment for "AYAM MASAK KECAP BERMADU"