Blogger Jateng

AYAM MASAK KECAP BERMADU





1/2 ekor ayam ~ potong kecil dan cuci bersih
3/4 camca teh garam
1 camca besar serbuk kunyit
 
Gaulkan ayam dengan garam dan kunyit dan perap sebentar. Kemudian goreng, angkat dan ketepikan
 
3 biji kentang ~ kupas, potong 4 setiap 1 dan rendam
1 biji bawang besar ~ hiris bulat dan leraikan
5 ulas bawang putih ~ diketuk
1/2 inci halia ~ hiris
1 biji cili merah ~ hiris memanjang
1 biji cili hijau~  hiris memanjang
1 batang leek ~ potong dan rendam
3 camca besar kicap pekat
4 camca besar kicap lemak manis
1 camca besar madu
1 camca besar sos cili
1 camca teh serbuk lada sulah ~ ita gantikan lada hitam
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
Sedikit hirisan daun sup, untuk hiasan
 
Toskan kentang, kemudian lap kering. 
Goreng kentang hingga empuk dan keemasan, guna api kecil dan kacau sekali sekala. 
Angkat dan toskan. 
Dalam minyak yang sama, goreng pula ayam hingga masak, tak perlu sampai garing. 
Angkat dan toskan.
Cedok keluar minyak, dan tinggalkan kurang lebih 4 cammca besar. 
Tumis kayu manis, bunga lawang, bawang putih dan halia hingga harum. 
Masukkan cili sos, kicap pekat dan kicap lemak manis. 
Kacau rata dan masak dengan api kecil.
Masukkan leek (toskan) dan ayam. 
Gaul rata2. 
Tambah lada sulah, bawang besar dan cili merah dan cili hijau. 
Tuang sedikit air, kacau dan masak hingga pekat. 
Akhir sekali masukkan madu, gaul rata, rasa dan jika ok boleh matikan api. 
Tabur hirisan daun sup dan hidangkan

Post a Comment for "AYAM MASAK KECAP BERMADU"